Partnerstvo, tako kot cvetje, od nas zahteva pozornost, nego in skrb v majhnih, a rednih intervalih.

Ali negujeta vajin partnerski odnos?

28.02.2024

Današnje razmišljanje delim neposredno iz terapevtske sobe.

 

Kar z veseljem ugotavljam pri parih, je to, da si večinoma delimo enake vrednote – kvalitetno preživljanje skupnega časa s partnerjem je ena od njih.

 

Kako pa to zares živeti? Kako iti iz teorije v prakso?

 

 

Tako, da ne bomo o tem samo govorili, temveč zares tudi živeli? Tukaj pa se pogosto zatakne.

Nekaj ''samo vajinega''.

Zakonski terapevti svetujemo, da v svoj odnos vpeljeta ”nekaj samo vajinega”. Nekaj, kar vaju povezuje in izpolnjuje. Kjer sta prisotna, en z drugim, brez motilcev ali zunanjih dnejavnikov (npr. telefon, starši, otroci …). So to vajini skupni zajtrki? Jutranji sprehod s psom? Pozno večerni pogovori na balkonu?

 

Kaj je tisto, kar bi v tem trenutku raje počel/a s partnerjem/ko, kot pa s kom drugim? 

 

Začnita si dajati prav to. Počnita to na redni ravni.

 

Naj bo to nekaj, kar ima tako visoko stopnjo prioritete, kot je vse drugo, kar si zastavita tekom tedna. Naj bo to del vajine higiene odnosa. Tako kot si zjutraj umijemo zobe, ko vstanemo. In to naredimo vsak dan znova. Ker je to del naše rutine in nekaj, o čemer se ne sprašujemo vedno znova (Ali je to smiselno? Ali imam zdaj za to čas?).

 

Ne, preprosto gremo in to naredimo.

Zavestno izberita drug drugega.

Partnerski odnos, tako kot cvetje, od nas zahteva preverjanje, skrb, pozornost in nego. Večkrat po malem. V malih, a rednih intervalih. Ni dovolj, če rožico zalijemo enkrat in potem nanjo pozabimo. Vsaj enkrat na teden jo malo pogledamo, ji damo svojo pozornost, nego in trud. Enako je z odnosom.

 

Vzdrževati bližino in intimo v partnerskem odnosu je lahko velik izziv, sploh, ko so tukaj še otroci, pester tempo in službe, ki od nas terjajo vse več svojega časa in energije. Prav zato toliko bolj od nas terja, da zavestno izberemo.

 

Zavestno izberita drug drugega. Vsakič znova.

Razmišljajmo v duhu:

 

Izberem, da mi je ta odnos najpomembnejši na svetu.
Izberem, da je zanj v mojem tednu prostor.
Izberem tudi takrat, ko se mi ne ljubi delati na tem odnosu.

Izberem tebe.

Skrb za odnos se rodi iz zavedanja.

Povsem v redu in normalno je, če en na drugega nismo sinhronizirani in čustveno uglašeni vsak dan. Kot učimo na Vikendu za partnersko rast, so srečevanja s partnerjem iz dneva v dan različna – včasih ljubeča, včasih nagajiva, včasih tudi samo ”cimrska”, včasih se potegnemo bolj vase kot da bi delili s partnerjem svoj notranji čustveni svet.

 

Čustveno-energijske izmenjave med nami definitivno niso vsak dan enake, saj tudi mi nismo vsak dan v enaki koži. In to je povsem normalno! 

 

Dobro pa je, da se tega zavedamo. Iz zavedanja se namreč rodi skrb za nego odnosa.

 

In posledično odločitev, da ga postavimo za prioriteto, ko zaznamo, da smo se malo izgubili.

”Ker se te dni počutiva oddaljena drug od drugega, sva povabljena, da toliko bolj poskrbiva, da se ponovno poveževa.” // ”Ker zdaj ni bilo nič časa za naju … kako izbereva zdaj poskrbeti za najin odnos, ne da ga prepustiva naključjem in zunanjim dejavnikom?”

 

Nega odnosa naj se izvaja torej ”po malem” in v rednih intervalih.

Prebudita iskrico - pridita na Vikend za partnersko rast!

Če na odnos pozabimo oz. ga zanemarimo, se lahko ujamemo v občutek stagnacije odnosa oz. občutek, da odnos bledi, da ni več živ. Lahko nam postane samoumeven ali pa ga doživljamo kot ”praznega”, brez-smiselnega. Pomembno je vedeti, da ta perspektiva vselej ne predstavlja tudi dejanskega stanja.

 

Terapevti opažamo, da se pari v resnici pogosto samo počutijo nepovezane … in da se pogrešajo! Da, prav ste prebrali – pogrešajo. To pogrešanje in hrepenenje je v resnici tako močno, da se mu iz obupa in ker ”nikoli ni pravi čas za odnos” odpovemo.

 

Ena od priložnosti za ”servis odnosa” je tudi Vikend za partnersko rast – 48 ZA LJUBEZEN.

Zasnovali smo ga kot 48-h pobeg od stresa in nemira, ki vaju prestavi h kvalitetnemu času samo za vaju.

 

V letu 2024 ga izvajamo že šestič! Raziščita, ali je ta vikend oddih, ki vključuje prosti čas in strokovne vsebine dveh strokovnjakinj za delo s pari, tudi za vaju.

Shopping Cart