razhod

Ostati ali oditi? Kdaj je čas, da prekinem partnerski odnos? 1. del

19.9.2018

V prispevku so povzeti nasveti terapevtke Mire Kirshenbaum “Too good to leave, but too bad to stay”, v katerih terapevtka postavlja diagnostična vprašanja, ki so nam lahko v pomoč takrat, ko ne moremo sprejeti odločitve, ali oditi ali ostati v partnerskem odnosu.

1. Spomnite se časov, ko sta bila v zvezi najsrečnejša. Če se na tej točki ozrete nazaj, bi rekli, da je vajin odnos takrat bil resnično dober in izpolnjujoč?

Nekateri pari, čeprav trenutno doživljajo “krizo”, lahko z gotovostjo trdijo, da so v preteklosti s partnerjem delili najlepše trenutke, v katerih so začutili “da je to to”. Drugi pari trdijo, da stvari že od začetka niso bile v najboljšem redu in to stanje opisujejo kot “praznino/nekaj bolečega/odnos brez prave bližine oz. povezanosti ter občutek oddaljenosti”. Ne moremo z gotovostjo trditi, da pari iz druge skupine nimajo nobene možnosti, da bi obnovili svojo zvezo in bili srečni. Vsekakor pa “več padcev kot vzponov že na začetku” lahko nakazuje na alarm, ki ga ne gre prezreti. Da bo takšen par imel dober in izpolnjujoč partnerski odnos, bo moral verjetno bolj poglobljeno delati na odnosu in ugotoviti, kaj ju je povezovalo in kaj ju še zmeraj povezuje. V katero skupino spadate vi?

2. Ste v partnerski zvezi kdaj doživeli nasilje?

Nasilje je travmatična izkušnja, v kateri se povzročitelj nasilja postavi nad žrtvijo. Nad njo izkazuje svojo moč in prevlado tako, da jo ponižuje in (psihično ter fizično) poškoduje, kar je zagotovo znak, da spoštovanja in ljubezni v tem odnosu (več) ni. Nasilje se pogosto ne zgodi v obliki enega dejanja, temveč se kontinuirano nadaljuje nekaj časa. Ne glede na to, koliko lepih trenutkov ste doživeli v tej zvezi, je nasilje definitivno znak za odhod. Edina izjema oz. razlog za vztrajanje je lahko partnerjeva obveza obiskovanja večmesečne skupine oz. pripravljenost na obiskovanje psihoterapije za delo na sebi, ki bo vodilo v opuščanje nasilja. Toleranca do nasilja mora biti ničelna in nihče ne bi smel zniževati kriterijev osebne tolerančne meje. Če ste bili ali ste še vedno žrtev nasilja, poskusite poiskati pomoč, ki vas bo okrepila pri odhodu iz nasilnega odnosa.

3. Ste (že) sprejeli kakšno pomembno odločitev, ki izključuje vašega partnerja ali nasprotuje njegovemu mnenju ter s tem korenito vpliva na vaš življenjski slog (npr. menjava službe, odhod v tujino, selitev, poroka, odločitev za otroka)?

Če je vaš odgovor DA, ste nezavedno vašega partnerja že izključili iz svojih načrtov oz. se vam dozdeva, da boste bolj srečni in neomejeni, če prekinete to zvezo. Če vas vaše čustvene reakcije opozarjajo na to, da ste srečnejši, ko razmišljate o drugem, vam ljubšem scenariju, in če se že vedete, kot da boste odšli, pravzaprav že odhajate. Če se s partnerjem nikakor ne moreta zediniti glede vnovičnega poskusa in sami sebe večkrat ujamete, da v mislih že načrtujete brez njega, potem nezavedno (v čustvenem smislu) že odhajate. Iz tega sledi, da je le še vprašanje časa, kdaj boste zares (tudi fizično) odšli.

4. Odmislite vajine težave in nestrinjanja ter se vprašajte: Ali imava vsaj eno ali nekaj skupnih prijetnih aktivnosti oz. interesov (otroci ne štejejo!), ki jih rada počneva skupaj?

Gre za aktivnosti, ki vaju povezujejo, jih počneta skupaj in jih imata oba rada (in ne le eden, medtem ko se drugi prilagaja). Te aktivnosti vama dajejo občutek bližine. Merilo, kakšna aktivnost bi to naj bila, je, da ta občutek bližine traja še nekaj časa po aktivnosti, hkrati pa ga oba z vznemirjenjem vedno znova pričakujeta. Vsak par ima neko svojo “aktivnost” in večinoma velja: za trajanje pristnega odnosa so potrebna pristna doživetja ljubezni. Ali lahko sklepate, da imata dovolj povezovalnih aktivnosti?

Primeri: skupno kuhanje; ples ali športna aktivnost; unikatna nedeljska jutra; držanje za roke in dolgi sprehodi po plaži; zanimivi in dolgi pogovori pred spanjem … Gre za karkoli, kar vam izvablja nasmeh na obraz, ko veste, da imate to aktivnost samo s to osebo in je pravzaprav nenadomestljiva. Ali se še dandanes lahko povežeta na vama unikaten način?

Nadaljevanje prispevka z nasveti lahko preberete tukaj.

Shopping Cart