močnejša partnerska vez

Nasveti za (bolj) srečno partnersko zvezo

13.02.2023

Je partnerska sreča trajni občutek ali se skriva v vsakodnevnih radostih in se kaže v drobcih sreče?

 

Raziskave so pokazale, da obstajajo določeni dejavniki, ki prispevajo k bolj uspešni, poglobljeni in srečni partnerski zvezi. Vsekakor pa se tako raziskave kot klinična praksa nagibajo k temu, da je sreča zbir drobnih radostnih trenutkov in notranjega miru.

Tukaj so nasveti, ki vama lahko pomagajo okrepiti vajino partnersko zvezo.

Med številnimi jih objavljamo nekaj najpomembnejših.

1. Vselej odkrita in iskrena

Dobra in odkrita komunikacija je ključ do poglobljenosti v vsakem odnosu, še posebej pa v partnerskem odnosu.

 

Včasih se bojimo biti iskreni, da ne bi prizadeli nasprotne strani. Bojimo se, da bi s tem tvegali zavrnitev: da partnerju ne bo všeč, kar mu bomo povedali, da naju bo to odtujilo ali celo, da bo odšel. Vendar pa je to, da sta vselej odkrita in iskrena, pomemben temelj in glavni predpogoj za obstoj srečne partnerske zveze. Poskrbite, da boste svoje misli in čustva izražali jasno, ob tem pa aktivno poslušali tudi svojega partnerja.

Naj vam bo pomembno, kar ima za povedati in dajte temu vrednost.

 

2. Izražanje hvaležnosti in zahvale

Izražanje hvaležnosti in zahvale drug za drugega vama pomaga okrepiti občutke ljubezni. Dajta redno, načrtno in predvsem zavestno delati na tem, da si večkrat povesta, za kaj (vse) sta hvaležna drug pri drugem. Kaj je tisto, kar ima samo vaš partner in nihče drug? Kaj je tisto, kar izredno cenite pri njem? Glede česa je za vas neprecenljiv?

 

Izražanje hvaležnosti in zahvale naj bo pristno in v kontekstu. Vsi mi namreč takoj začutimo podajanje komplimentov, ki so osladni, zlagani in ”umetni”.

Zato naredite to v vašem stilu in izvirno!

3. Večkrat se osredotočajte na pozitivno pri partnerju

Večino časa se v partnerski zvezi ukvarjamo z negativnimi aspekti odnosa ali konkretneje, z lastnostmi, ki nam pri partnerju niso všeč.

Naši možgani (žal) delujejo tako, da se negativna informacija v njih sidra veliko močneje kot pozitivna.

Pomislite: če dobite v nizu dva komplimenta in eno kritiko, kaj mislite, kaj od tega si boste bolj zapomnili? Zagotovo negativno. Tako je tudi pri partnerstvu, saj v nizu pozitivnih lastnosti lahko v naših očeh precej močneje izstopajo negativne!

Zato se večkrat osredotočajte na pozitivno pri partnerju.

 

Če ste nanj trenutno jezni ali se ne počutita povezana, dajte izhajati iz drugih vlog (ne samo partnerske), ki jih ima vaš partner. Na primer: ”Všeč mi je, kako zjutraj poskrbi za najine otroke in jih pelje v šolo.” / ”Všeč mi je, kako odgovoren in rahločuten vodja je v službi.” / ”Vselej je imel dober smisel za humor, prav vedno me nasmeji do solz!”  Če vam je to pretežko, se poslužite Kartic za partnersko rast, kjer boste to ozaveščali postopoma.

4. Bodite podporni in razumevajoči

Bodite podporni in razumevajoči do partnerja – in to večkrat! Tudi, ko se z njim ne strinjate v celoti ali takrat, ko ga ne razumete najbolj( e). To so trenutki, ko nam je v resnici najtežje izkazati podporo, saj tega ne začutimo sami, kajne? Zato, ker se takrat sami težko poistovetimo z mnenjem, ki ga zagovarja on. Pa vendar, to ni tekma. Tudi v tem sta zaveznika. Lahko mu rečete: ”Ne razumem te popolnoma in delam na tem, da bi te bolj(e) razumel/a. A pomembno je, da veš, da sva v tem skupaj in da bova že našla rešitev.”.


V drugih situacijah pa, ko je naš partner v stiski in to zaznavamo kot stranski opazovalec, njegove muke lahko celo začutimo na lastni koži. 

Takrat se pogosto  mučimo in utrujamo s vprašanjem, kako mu odvzeti oz. zmanjšati stisko. Iščemo besede, kaj bi mu rekli in kaj (vse) še lahko naredimo, da mu bo lažje. Vendar pri tem pogosto ne potrebujete velikih besed … ogromno bo naredila že vaša prisotnost, bližina in empatija! Objemite ga in mu pokažite, da ste tam.

5. Redno prakticirajte spuščanje in odpuščanje

Odpuščanje je pomemben del vsakega odnosa. Zato redno prakticirajte dvoje:

1) kaj pri sebi želite spustiti oz. ”pustiti stran od sebe”? Katere so tiste vaše lastnosti, ki jih pri sebi ne marate? Je to vzkipljivost, negativna naravnanost, obtoževanje partnerja?

Razmislite pri sebi, kaj vam ne služi in delajte na opuščanju tega – bodisi na zavestni ravni, bodisi na pol-zavedni ali nezavedni ravni. Redno prakticirajte s-puščanje.

 

2) Na drugi strani pa se zavejte tudi, katere so tiste zamere v partnerstvu, ki so še žive, boleče in skelijo? Dajte se o tem izraziti pred partnerjem. Redno prakticirajte od-puščanje. Izčiščujte to rano, delajte na njej … dokler ne boste zmožni popolnoma odpustiti. Si podariti mir.

Shopping Cart