razmerje na daljavo

Kako zmanjšati pritisk na razmerje na daljavo in uživati v zvezi?

29.5.2017

S spreminjanjem življenjskega sloga postajajo tudi partnerske zveze vse bolj fleksibilne. Morda ste se sami znašli v tej vlogi ali pa poznate vsaj en par, ki se je zaradi študentske mobilnosti ali iskanja novih kariernih priložnosti hote/nehote znašel v razmerju na razdaljo. 

 

Če se trenutno nahajate v situaciji, ko se morate odločiti, ali se podati na to adrenalinsko pot, bodite realno pripravljeni na trdno delo na odnosu, veliko prilagajanja in stalno sklepanje kompromisov. Toda brez panike – razmerje na daljavo ni neizvedljivo in vsekakor tudi takšno partnersko razmerje prinaša veliko radosti.

V razmerju na daljavo prilagodita komunikacijo tako, kot ustreza obema

Nikar ne čutita pritiska, da morata ure in ure preživljati na video klicu, da bi ostala povezana. Morda bosta vajina urnika različna, zato si ne bosta mogla biti ves čas na razpolago. Zato tudi ne bodita razočarana, če ne bosta oba zmeraj razpoložena za dolge, resne ali čustveno nabite pogovore. Za ohranjanje povezanosti v razmerju na daljavo pa morata odkriti način komunikacije, ki ustreza obema in je samo vajin. Nič ni narobe s tem, če se kdaj pogovarjata zgolj o svojem vsakdanjiku ali si napišeta kratka sporočilca, npr. “Mislim nate./Pogrešam te.” .Vsekakor pa se zavedajta, da je komunikacija in sprotno obveščanje obeh o svojih mislih ter občutkih ključno za ohranjanje povezanosti. Ne izključujta resnih in intimnih pogovorov zato, ker “zdaj ni čas zanje” / “se bova o tem pogovarjala kasneje” – priporočljivo je, da jih ne prelagata v nedogled.

Razmerje na daljavo zahteva nenehno kreativnost

Gledanje istega filma ob isti uri, branje iste knjige ali Valentinova večerja preko video klica (po tem, ko jo po možnosti skupaj skuhata) so le eni izmed načinov, kako ostati povezana, čeprav vaju ločuje na stotine kilometrov. Bodita originalna in izmislita si svoje majhne rituale, ki vama bodo zmeraj ostali v spominu in se jih bosta še kasneje z veseljem spominjala. Na ljudi, ki so zasidrani v našem srcu, nas navezujejo izkušnje in ne materialne stvari. Razmerje na daljavo je še posebej priložnost, da nepozabni spomini poskrbijo za to, da se nam dotična oseba “usede” globoko v srce. V razmerju na daljavo je potrebno zavestno poskrbeti za več takšnih unikatnih doživetij, da lahko romantične spomine pripišemo izključno tej osebi. S tem se povezanost še bolj poglobi.

Romantika malo drugače

Pri uvajanju romantike v razmerje na daljavo se ni potrebno omejiti samo na romantične besede, izražene preko klica. Tudi tukaj imata nešteto kreativnih možnosti! Le kdo bi se branil presenečenja, kot je nepričakovano pismo v nabiralniku, rojstnodnevni paket z obveznim rojstnodnevnim videom ali pa dostava rož na dom? Stara dobra klasika – “pojavi se na vratih z njegovo najljubšo torto” – pa še vedno ostaja najbolj priljubljena gesta parov na daljavo.

Brez namernega vzbujanja ljubosumja

V razmerju na daljavo je krivica do obeh, da z drugimi ljudmi žal preživljata več časa kot drug z drugim, Zapomnita si, da je odkrit in iskren odnos z odprto komunikacijo najpomembnejša lekcija, ki jo v tem odnosu morata osvojiti. Potrudita se, da bo vajina zveza ‘’fer’’ do obeh in da bosta oba vztrajala v njej tako dolgo, dokler bosta oba zadovoljna in srečna. Prav tako se izogibajta situacij, v katerih bosta drug drugemu zanalašč vzbujala ljubosumje. Namesto tega raje čimprej povabita drug drugega v spoznavanje družbe obeh, kar lahko prepreči marsikateri izbruh ljubosumja. Še več, poznavanje kroga ljudi našega partnerja nam zagotovo vzbuja več gotovosti.

Ohranjajta svoje redne aktivnosti

V razmerju na daljavo, ko sta fizično ločena, je dobro čas izkoristiti na čim bolj produktiven način. Na primer posvetiti čas študiju, napredovanju v službi, hobijem, osebnostni rasti ali katerikoli drugi dejavnosti, za katero prej ni bilo časa. Pomembno je le, da sta pri tem v ravnovesju – sta oba enako zaposlena oz. okupirana. V nasprotnem primeru se eden od vaju lahko sooča z občutki zapostavljenosti, odvečnosti ali pa manj vrednosti. Z občutkom, da je njegovo življenje manj zabavno, “se mu manj dogaja”. Pri tem imejta ves čas v mislih, da z razvijanjem svoje osebnosti ves čas posredno vlagata tudi v vajino zvezo. Le, da bosta rezultate zveze na daljavo žela kasneje – nagrajena bosta z zamikom. Prav tako pa se je potrebno zavedati tudi nasprotnega ekstrema – ne se preveč osamiti od partnerja in živeti življenje, podobno samskemu. Zelo pomembno je, da poleg lastnih, individualnih aktivnosti, ohranjata tudi skupne.

Skupaj načrtujta

Delanje načrtov o medsebojnih obiskih, potovanjih in “brainstormanje” potovalnih itinerarijev v dvoje je ne le zabavno, ampak tudi nujno. Če v zvezi na daljavo ni rednega načrtovanja srečanj ali pogovora o tem, kako se počutita ob prihodih/odhodih, zveza postane zelo pusta in “tehnična”. V vsakem primeru pa ima vsaka zveza na daljavo svoj rok trajanja. Prej ali slej se bo vsaj eden od vaju znašel na razpotju, ko bo treba reči bobu bob in se odločiti, kako naprej. Če vaju ob tem pogovoru tišči v želodcu, ga lahko prestavita. Pa vendar, določita datum, ko se bosta resno in iskreno pogovorila o svojih namerah. S tem bosta misel prestavila v ozadje, ne da bi bila z njo vsak dan obremenjena, hkrati pa vaju bo opozarjala, da je treba karte čim prej položiti na mizo. 

 

V odnose je potrebno neprestano vlagati – tako v tiste “na blizu” kot “na daljavo”. Zveza na daljavo ima svoje prednosti in slabosti, kot vse druge stvari v življenju. Ključnega pomena je predvsem, s katere perspektive pogledata na svojo situacijo: z veliko mero optimizma in upoštevanjem zgornjih nasvetov se bo vajin “problem” spremenil v izziv. Ključno je, da ostaneta iskrena glede tega, kaj si želita in koliko sta v tem stanju srečna.

Shopping Cart