prijateljstvo

Je najino prijateljstvo trenutno vzajemen odnos?

25.8.2018

Ali oba negujeva najino prijateljstvo?

Ker sta za prijateljski odnos zmeraj potrebna dva, je potrebno že na začetku razjasniti, koliko obema pomeni ta prijateljski odnos. Vsak ima svoje standarde, koliko mu pomeni prijateljstvo oz. koliko časa je pripravljen nameniti prijatelju. Ne glede na našo obremenjenost v vsakdanjiku in izgovore, ki jih imamo, ne moremo mimo reka, da je vse stvar prioritet. Če presodimo, da je neko prijateljstvo dragulj, ki ga ne gre izpustiti iz rok, ga moramo negovati obojestransko, na redni ravni. Pomembno je, da se obe strani zavedata svoje odgovornosti in da le-te ne prelagata na drugega. Na primer: “Jaz bom to naredil, ko bo on.” / “Jaz sem naredil že dovolj, več ne mislim.” / “Jaz nisem tip človeka, ki bi si toliko pisal oz. nekoga obiskoval.”). Mogoče se komu to bere zelo enostavno, a je ta iskrena zaveza samemu sebi in drugemu pogosto težak korak.

Naj razdalja (čustvena ali fizična) ne uniči prijateljstva

Veliko prijateljskih stikov se žal “ohladi”, ko pride do fizične ločitve. Prijatelji spoznajo, da se ne pogrešajo tako zelo, ali pa, da niso ”tisti tipi oseb”, ki bi lahko ohranjali prijateljstvo. Prijatelji, katerim druženje več ni prioriteta, pogosto tarnajo, da nimajo dovolj časa, da bi negovali prijateljstvo ali se redno slišali/videli. Če se dobro poglobimo vase in iskreno razmislimo o tem, vemo, da je čas zelo relativen. Če nam je prijateljstvo pomembno, bomo zanj dovoljkrat našli čas. Vsak odnos je izziv ohranjati, sploh če ga je potrebno ohranjati “na daljavo” – vsekakor pa to ni nemogoče. Kjer je volja, je tudi pot: kjer obstaja vzajemen trud na obeh straneh in se povezanost uspe konstantno ohranjati, je prisoten tudi poseben občutek. Na primer tisti, ko prijatelja srečam (tudi morda po daljšem času), pa se mi zdi, kot da sploh ni minilo veliko časa, saj s svojim odnosom nadaljujeva tam, kjer sva ostala nazadnje.

"Načrtujte" prijateljstvo

Spontane osebe, ki ne marajo organiziranosti, bodo morda temu oporekale, z argumentom: “ko se bomo slišali/videli, se pač bomo”. Pa vendar, prijateljstvo je potrebno vzdrževati, “prijateljstvo na daljavo” pa zahteva toliko več truda. Poleg obveznosti, različnih urnikov in prostega časa, je usklajevanje lahko resnično naporno. Če je možno, se lahko ustvari neka rutina/ritual/tradicija, ki bo samo vajina (npr. določen dan v tednu ali mesecu). Potem ostale zadeve, ki padejo v urnik, dodatno prilagajata. Mogoče zveni smešno, da je potrebno takšne stvari načrtovati, vendar se planiranje aktivnosti vnaprej kaže za zelo uspešno, saj si tako že vnaprej v koledarčku rezerviramo čas za nekoga, ki nam je pomemben.

Bodite prijatelj, kakršnega želite imeti sami

Kakšnega prijatelja si želim? Zanesljivega, pozornega, takšnega, ki se bo spomnil name, takšnega, ki bo zmeraj zame tam, ko ga bom potreboval, takšnega, ki me bo znal presenetiti … Vsi vemo, kaj bi radi, pozabljamo pa, da moramo tudi sami nekaj dati od sebe. Pogosto pozabimo, da moramo biti kdaj pri tem prvi. Ne pričakujmo, da bo nekdo nam prvi nekaj dal, temveč dajmo najprej sami. Oz. če nam nekdo daje svoj čas in naklonjenost, se naučimo to ceniti in mu v enaki meri vračati nazaj. Če ne, se bo ta oseba prej ali slej naveličala enostranskega prijateljstva.

Konkretni napotki za trajno prijateljstvo

– Med “tihimi dnevi” se naučite poslušati drugega, kaj vam ima za povedati in ne jemljite vsega takoj kot osebni napad.
– Dopuščajte možnost, da morate tudi vi kaj spremeniti ali izboljšati pri sebi.
– V konfliktih poskušajte odpuščati. Nič ni narobe, če to ne zmorete takoj, vendar pa nakažite svojemu sogovorniku, da mu dajete priložnost. Bodite iskreni pri tem, kaj je trenutno vaš maksimum, ki ga lahko daste in naj vas pri tem ne vodi ego, temveč iskrena namera.
– Naredite največ, kar lahko, da boste sami mirni.
– Ne skrivajte se za izjavo: “Jaz pač nisem tak, saj ta oseba ve, da jaz ne funkcioniram tako.”, temveč se odprite za spremembo.


Ne imejte prevelikih pričakovanj. Ko ste naredili že vse od zgoraj naštetega, je pomembno dati drugi osebi čas. V tem času se sami poskušajte izogniti negativnim čustvom in mislim v zvezi s to osebo, je ne obsojajte oz. se ne fokusirajte ves čas na njene korake. Prav tako ji ne vsiljujte svojega mnenja. Če menite, da konflikt oz. prepad med vama ni nekaj usodnega, je pomembno, da do te osebe ne gojite zamer, temveč ji puščate odprta vrata. Če je namenjeno, da prijateljstvo nadaljujeta, bo ta oseba našla pot do vas.

Shopping Cart