5 jezikov ljubezni

5 jezikov ljubezni – kateri jezik govoriva midva?

1.7.2019

Ne glede na to, kako dolgo sta skupaj, ali živita skupaj ali ne, ali sta zaročena ali poročena, z otroki ali brez, morda ugotavljata, da je način izkazovanja ljubezni enega izmed vaju drugačen od načina drugega. Da govorita “različne jezike ljubezni”. Ali sta vedela, da obstaja več jezikov ljubezni? Včasih se zgodi tudi, da en partner govori enega, drugi drugega ali celo več jezikov, zato imata težave pri razumevanju. Prav to velikokrat vodi do neskladij ali konfliktov, saj eden od partnerjev zmotno misli, da mu drug ne izkazuje ljubezni. Pravzaprav pa gre za to, da ne pozna njegovega načina izražanja, t.j. jezika ljubezni.

1. jezik ljubezni: BESEDE POTRDITVE

Nekaterim besede pomenijo več kot sto dejanj. Da se počutijo ljubljene, morajo pogosto slišati pohvale in potrditve. Takšen človek rad izkazuje ali prejema ljubezen z besedami in pogosto pove ali rad sliši “Ljubim te.”/”Rad te imam.”.

2. jezik ljubezni: KVALITETNO PREŽIVLJANJE SKUPNEGA ČASA

Takšnemu tipu osebnosti veliko pomeni posvečanje časa partnerju in obratno: da partner posveti svoj čas njemu. To pomeni, da si redno vzameta čas zase (npr. vsak vikend gresta v hribe …). Pri tem jeziku ljubezni je ključna zavestna odstranitev od vseh motečih dejavnikov (telefoni in druga tehnologija, prijatelji, starši). Čas kvalitetno preživljata skupaj, ko namenjata pozornost drug drugemu in se aktivno poslušata (to ne pomeni npr. da eden nekaj razlaga, drugi pa brska po telefonu).

3. jezik ljubezni: OBDAROVANJE

Oseba, ki rada obdaruje partnerja ali prejema darila, o partnerjevi naklonjenosti razmišlja v povezavi s tem, da je moral posvetiti veliko časa razmišljanju o temu, na kakšen način jo obdarovati. Takšna oseba tudi sama rada obdaruje, preseneti in izkazuje ljubezen z različnimi gestami. Pri tem jeziku ljubezni ni pomembna materialna vrednost, temveč pomen (npr. rože, ročno narejeno darilo ali čestitka ipd.).

4. jezik ljubezni: USLUGE IZ NAKLONJENOSTI

Za tem tipom osebnosti stoji oseba praktične narave, ki partnerju izkazuje ljubezen z dejanji oz. uslugami. Npr. rade volje za partnerja kaj skuha, kaj postori namesto njega ali pa ga razbremeni opravil, ki jih partner ne mara. Primeri: skuha večerjo, naredi nakup, zgodaj zjutraj sprehodi psa ipd.. To naredi z veseljem in ne zato, ker pričakuje enako nazaj. Partner, ki mu je blizu tak način, bo tudi sam cenil, če bo drug partner na enak način ugodil njemu. Pomembno pa je, da to stori iskreno in iz srca, ne zgolj zavoljo tega, da bi “izpolnil nalogo oz. dolžnost”.

5. jezik ljubezni: DOTIKI

Oseba, ki rada izkazuje bližino preko telesnega stika, ima rada poljubljanje, božanje, držanje za roke ob sprehodih, objemanje, trepljanje, masaže. Skratka, jezik ljubezni izraža preko vseh vrste dotikov. Tak tip osebe si tolmači, da veliko dotikov pomeni veliko pozornosti in posledično veliko ljubezni. Če so enemu od vaju ali obema dotiki pomembni, potem se takrat počutita ljubljeno, brezskrbno in varno. Z izkazovanjem ljubezni preko dotikov niso mišljeni (zgolj) telesni dotiki, ki nujno vodijo v spolnost.

Kateri od 5 jezikov ljubezni govoriva midva?

Kolikor nas je različnih ljudi na svetu, tako različno funkcioniramo. Pomembno je, da to razumemo in si znamo raztolmačiti, da partner marsikdaj stori za nas kaj ljubečega, pa se za to pravzaprav sploh ne zavzamemo. Kateri od 5 jezikov ljubezni govorite vi? Katerega vaš partner? Pogovorita se o tem in v svoj vsakdanjik poskušajta večkrat vpeljati stil oz. jezik, s katerim bosta ugodila drug drugemu. Vendar pa tega ne počnita na silo – vpeljita neko zdravo mero in predvsem storita to takrat, ko začutita, da bo res iskreno in od srca.

 

*5 jezikov ljubezni je avtorsko delo družinskega terapevta Gary-ja Chapmana; na tem mestu pa le povzemamo glavne ugotovitve avtorja.

 

Shopping Cart