Partnerski konflikt - od bitke do izkušnje zdravljenja

21.01.2023

Vsak partnerski konflikt nam v resnici pripoveduje resnično zgodbo o odnosu, ki ga imamo sami s seboj. In le od nas samih je odvisno, ali zmoremo h konfliktni situaciji pristopiti na karseda lahkoten, pristen in zato tudi avtentičen način.

Sta pripravljena stopiti na pot, na kateri partnerski konflikt, ta»bitka« naenkrat postane »izjemna izkušnja«, skozi katero bosta vsakič znova zmožna drug drugemu podati roko in delovati kot »sočutna zaveznika«?

 

Stanje nemoči v konfliktu

Ko se dva partnerja znajdeta v konfliktu, govorimo o stanju izrazite nemoči zaradi njunih nasprotujočih si teženj. To je podobno, kot če sedita vsak v svoji sobi iste hiše ali identičnega stanovanja in spremljata vsak svoj TV program. Da bi se našla, si morata priti naproti, kar pomeni, da bo eden moral spremeniti program ali pa vsaj odpretivrata! Vrata svoje sobe in s tem tudi vrata … svojega srca!

Tovrstni preskoki pa seveda niso tako enostavni, saj od nas zahtevajo, da zberemo pogum in spustimo napetost, »besedni dvoboj« pa uspešno transformiramo v prijetno, umirjeno in ciljno usmerjeno kramljanje.

Pa poglejmo pobližje in se sprehodimo skozi 3 pomembne faze zdravilnega partnerskega konflikta.

1. FAZA: aktivno opazovanje

V 1. fazi zaznamo obstoj 2 popolnoma različnih perspektiv.

Če do konfliktne situacije pristopimo na način, da se jo potrudimo samo opazovati, bomo kmalu zaznali obstoj 2 popolnoma različnih realnosti partnerskega konflikta. Tukaj torej vklopimo aktivno opazovanje, brez dajanja sodb. Samo zaznavamo, kaj nasprotna stran govori.

 

Si lahko zamislite, kakšno olajšanje prinese že samo spoznanje, da naš partner v konflikt ne vstopa nalašč, pač pa izključno zato, ker sledi svoji realnosti, v katero tudi zares verjame? Specifično situacijo vidi in ocenjuje na način, kot jo doživlja ob opazovanju s svoje perspektive, zato se nanjo tudi specifično odziva. Kar je tudi prav.

Ampak hkrati to pomeni tudi, da imata oba partnerja »vsak svoj prav«, ki ga zaznavata vsak s svoje perspektive.

2. FAZA: aktivno poslušanje

V 2. fazi delamo na tem, da so-čutimo svojega partnerja.

Partnerju se lahko že na tej stopnji približamo na način, da vse svoje moči usmerimo v razumevanje njegove specifične perspektive.

 

Ko zmoremo delovati iz srca, zmoremo tudi so-čutiti! To pa storimo na način, da postanemo čim bolj radovedni in zato tudi aktivni poslušalci. S tem, ko si bomo vzeli čas, se bo sprožil proces nežnega približevanja in povezovanja, ki se bo pričel takoj ob vzpostavitvi očesnega stika in se bo nadaljeval skozi odkrit pogovor ob pomoči podvprašanj, s katerimi bomo »drugi strani« pokazali, da nam je pomembna. Da je slišana. Da se jo trudimo razumeti. Da jo so-čutimo. Prav ta korak vaju bo transformiral od dveh nasprotnikov v dva zaveznika. Zato tudi iskreno vprašajmo:

 

  • »Ali te prav razumem?«;
  • »Kako oz. na kakšen način te lahko še bolj podprem?«;
  • »Zelo se trudim, da bi razumel, se lahko o tej temi še malo pogovarjava?«.

3. FAZA: aktivna transformacija

3. faza prinaša ozaveščanje, da ni treba da je konflikt bitka dveh nasprotnikov. Temveč, da je to vsakič znova priložnost, da pri drugem nekaj vidita ali slišita drugače.

Konflikt v svojem jedru že kot beseda nosi obilje negativne konotacije, ki prebuja še več nemoči! Je kot »bitka dveh igralcev«, pravzaprav dveh ranjenih bojevnikov, ki delujeta vsak iz svoje bolečine in sta zato tudi zgolj pasivna nasprotnika. V tem njunem nasprotovanju pa je preveč nezdrave napetosti, ki jima jemlje moč.

 

Šele takrat, ko bosta zmožna so-čutiti in se radovedno zanimati drug za drugega, se bosta naučila, kako partnerski konflikt sprejeti kot nujno potrebno bitko oz. izjemno priložnost, skozi katero bosta zmožna problem karseda lahkotno transformirati  v prijeten in rešljiv izziv.

 

Naj vaju pri razumevanju in reševanju konfliktov  podpre spletni program Poglabljava ljubezen.

Pot partnerskih konfliktov je včasih lažje prehoditi “v troje”, tako, da se vključi tretja, neodvisna stran. Strokovnjak, ki vaju popelje čez proces tega konflikta, vse od bitke pa do izkušnje ozdravljenja.

Pozanimajta se o možnosti obiskovanja partnerske terapije tukaj.

Shopping Cart